miercuri, 31 iulie 2013

Cum putem scăpa de durerile de coloană?

De dureri de coloană suferă aproximativ 80% din populația lumii dezvoltate. Limita de vârstă a pacienților care suferă de această afecțiune scade alarmant. Durerea de spate nu este o afecțiune, ci un simptom, care poate avea cauze diferite.
Cel mai frecvent durerea se manifestă în zona lombară, apoi în zona cervicală și apoi într-o mai mică măsură, în zona toracică. De dureri de spate suferă de obicei persoanele care efectuează o muncă manuală grea, sau dimpotrivă, persoanele cu o muncă sedentară, cu insuficiență de mișcare. 

La începutul afecțiunii durerile de coloană apar prin senzația de rigiditate sau prin tensiune. Dacă problema nu începe să fie rezolvată, apar dureri bruște, și apoi afecțiunea necesită un tratament mai îndelungat.

Coloana se compune din 7 vertebre cervicale, 12 toracice, și 5 lombare, din osul sacru și coccis. Între vertebre sunt discuri, care servesc la mișcarea coloanei. Vertebrele sunt legate între ele prin articulații,  sau sunt unite ( osul sacru). Pe această structură se leagă mușchii și ligamentele. Prin canalul coloanei trece măduva spinării, din care ies nervi spre întreg corpul. Cea mai ușoară, sau se poate spune că cea mai frecventă afecțiune a coloanei este crăparea sau devierea discurilor intervertebrale.

În locurile în care fibrele nervoase părăsesc măduva spinării, se poate deplasa discul în spate, astfel iritându-se rădăcina nervoasă. În interiorul rădăcinii nervoase se produc schimbări complexe. În plus, pe lângă faptul că pe pacient îl doare zona coloanei lombare, poate simți dureri explozive spre membrele inferioare și pulpă. Nu se poate mișca, mușchiul este limitat în mișcare, pentru că nervul presat nu îl poate controla.
 
Durerile apar prin tulburarea echilibrului dintre aparatul muscular, cel osos și cel conjunctiv. Motivul problemei este poziția incorectă a corpului, solicitarea prea mare a spatelui, insuficiența mișcării, dormitul pe o saltea nepotrivită, accident, purtarea unor sarcini grele sau hipermobilitatea.

Durerile pot avea diferite cauze organice. Vom aminti doar câteva dintre ele:
  • 1.cauze congenitale
  • 2.răniri
  • 3.inflamație
  • 4. uzură
  • 5. în cazul afecțiunilor oncologice - tumori, metastaze
  • 6. cauză mecanică
Durerile de spate le putem simți și în cazul afecțiunilor care nu privesc direct ”coloana”, de exemplu colica renală, infarct miocardic, probleme urologice, sindrom premenstrual....
Durerile repetate și nerezolvarea stării de sănătate - produce tranziția de la stare acută la afecțiune cronică, care este însoțită de durere cronică.

Tratamentul

Tratamentul durerilor acute de coloană, de orice caracter, este relativ simplu, dar necesită o mare disciplină a pacientului. Procedeul de bază al tratamentului prevede următorii pași: odihna la pat câteva zile cu îmbinarea treptată cu recuperarea și activitățile zilnice.
După cedarea problemelor acute trebuie să începem să facem exerciții - întărirea musculaturii spatelui, învățarea menținerii poziției corecte a corpului și înlăturarea factorilor ”provocatori”.

Dacă durerile de coloană persistă, sau se repetă des, tratamentul este mai complicat și necesită o strânsă colaborare a medicului cu pacientul. Împotriva durerii de coloană se prescriu antiinflamatoare nonsteroidiene și alte medicamente, precum și procedee nonfarmaceutice ( fizioterapie).

În cazul durerii de coloană recomandăm utilizarea aparatului LT99 maxi.  Ulticare maxi acționează analgezic, ameliorează durerea și în același timp efectul său vindecător ajută să înlăture pe termen lung durerile de spate. Aplicăm pe toată lungimea spatelui. Dacă durerea explodează până la membre, utilizăm și la aceste zone afectate.eÎn cazul durerilor acute se utilizează programul P3, frecvențe între 5-8 Hz, apoi programul P1, care are un efect de vindecare crescut.
Detalii despre acest produs găsiți pe http://www.orin.ro/ulticare/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu