joi, 9 martie 2017

ORINRO : Zece mituri despre dieta bolnavilor de diabet


Ai auzit de multe ori, consumul de zahăr cauzează diabetul? Sau poate cineva ți-a spus că trebuie să renunți la toate alimentele preferate atunci când urmezi o dietă diabetică? Ei bine, aceste lucruri nu sunt adevărate. De fapt, există o mulțime de mituri despre diete și alimente. Utilizați acest ghid pentru a separa realitatea de ficțiune.
  1. Atunci când mănânci prea mult zahăr apare diabetului zaharat.
MIT. Adevărul este că diabetul apare atunci când ceva perturbă capacitatea organismului de a transforma alimentele pe care le mănânci în energie.

2. Există prea multe reguli într-o dietă de Diabet.
MIT. Dacă aveți diabet zaharat, aveți nevoie de o planificare a  meselor, dar ideea generală este simplă. Veți dori să păstrați nivelul zahărului din sânge cât mai aproape de normal. Alegeți alimente care funcționează împreună cu activitățile dumneavoastră și luați-vă medicamentele.

Vei avea nevoie de a face ajustări la ceea ce mananci? Probabil. Dar, noul mod de a mânca poate să nu necesite atât de multe schimbări pe cât crezi.

3. Carbohidrații nu fac bine diabetului zaharat.

MIT. Carbohidrații sunt fundamentul unei diete sănătoase dacă ai diabet zaharat sau nu.

Ei afectează valorile zahărului din sânge, motiv pentru care va trebui să ții pasul cât mănânci în fiecare zi. Unii carbohidrați au vitamine, minerale și fibre. Deci, poți alege, cum ar fi cereale integrale, fructele si legumele.

4. Pentru diabet, proteina ​​este mai bună decât carbohidrații.

MIT. Din cauza că carbohidrați afectează nivelul de zahăr din sânge atât de repede, s-ar putea să fii tentat să mănânci mai puțin și să  înlocuiești cu mai multe proteine. Dar, să alegi cu atenție proteinele. În cazul în care au prea multe grasimi saturate, e riscant pentru sănătatea inimii tale. Discutați cu nutriționistul sau medicul dumneavoastră care este cantitatea potrivită pentru Dvs.

5. Medicamentația poate fi ajustată continuu, pentru a acoperi orice exces alimentar

MIT. În cazul în care utilizați insulina pentru diabet, puteți afla cum să se adapteze cantitatea și tipul pe care îl luați pentru a se potrivi cu cantitatea de alimente consumate. Dar acest lucru nu înseamnă că puteți mânca la fel de mult iar apoi să stabilizați nivelul zahărului din sânge cu medicamente.

Dacă utilizați alte tipuri de medicamente pentru diabet zaharat, nu încercați să ajustați doza pentru a se potrivi cu dieta dumneavoastră decât dacă medicul dumneavoastră vă recomandă.

6. V-a trebui să renunți la alimentele preferate.

MIT. Nu există nici un motiv pentru a te opri să mănânci ceea ce îți place.
Un dietetician poate să te ajute să găsești o modalitate de a include alimentele favorite în planul de masă zilnic.

7. Trebuie să renunți la desert atunci când suferi de diabet zaharat.

MIT. Ai putea:

  • Reduce. În loc de două cupe de înghețată, mănâncă unul. 
  • Luați în considerare utilizarea îndulcitorilor cu puține calorii. Să păstreze în minte, exista posibilitatea sa existe cativa carbohidrati în aceste pachete.
  • Extindeți orizonturile. În loc de înghețată, placintă, sau turtă, încercați fructe, produsele din făină de ovăz, stafide sau iaurt.
Un educator de diabet zaharat sau dieteticianul vă poate ajuta să păstrezi un echilibru.

8. MIT. Indulcitorii artificiali sunt periculosi pentru cei cu diabet

Indulcitorii artificiali au un gust mult mai pregnant decat zaharul natural, astfel incat sunt necesare cantitati mici pentru a obtine acelasi gust ca si in cazul utilizarii zaharului. Astfel se poate reduce in mod semnificativ si numarul caloriilor, prin simpla inlocuire a zaharului cu indulcitori. 
La momentul actual sunt disponibili mai multi edulcoranti, precum:
- Zaharina
- Aspartamul
- Sucraloza;
- Acesulfam K
Un nutriționist vă poate sfătui ce îndulcitor este cel mai potrivit în cazul dumneavoastră.

9.MIT. Trebuie sa se gateasca anumite mancaruri pentru diabetici, separat fata de restul familiei.
Nu există o dietă universală pentru persoanele care suferă de diabet. Alimentele recomandate persoanelor ce suferă de această afecțiune sunt utile și celorlalți din familie, astfel încat nu trebuie să fie gătite separat. Diferența între dieta unei persoane care suferă de diabet și a unei persoane sănătoase este că bolnavii de diabet trebuie să fie mai atenți în ceea ce privește alimentația. Trebuie monitorizat cu atenție numarul total de calorii și cantitatea de glucide, grăsimi și proteine. Consultați un nutriționist, cu siguranță veți găsi o soluție.


10. Alimente dietetice sunt cele mai bune alegeri.

MIT. Dacă un aliment este etichetat ca fiind  ”dietetic” nu înseamnă că este și cea mai bună alegere în cazul persoanelor ce suferă de această afecțiune. Defapt, s-ar putea plăti mai mult pentru produse alimentare dietetice pe care le-ați putea găsi în secțiunile regulate ale unui magazin alimentar iar efectul să fie același.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu