Prostata mărită afectează jumătate din bărbații cu vârsta peste 50 ani. Conform ultimelor studii, chiar și bărbații peste 40 de ani sunt din ce în ce mai afectați. După vârsta de 80 ani, aceasta afectează pâna la 80% din bărbați. Afecțiunile prostatei la rudele apropiate ( tată, frate) cresc riscul de apariție.
Prostata mărită are următoarele simtpome:
- urinări frecvente, urinare cu problematică, debit slab al urinei și scurgerea urniei după urinare
- durere și usturime la urinare
- în stadiu avansat - pietre în vezica urinară sau inflamație cronică gravă a uretrei
- blocajul provoacă scurgerea urinei înapoi spre rinichi
Prostata este o glandă de mărimea unei nuci, se găsește sub vezica urinară, în jurul părții superioare a uretrei. Produce un lichid lăptos - parte a ejaculării. Cauza declanșatoare a măririi prostatei nu este
clară, dar se presupune că este vorba de influența schimbărilor hormonale, inflamației cronice, precum și alimentație și factori metabolici.
Prostata mărită presează uretra și devine un obstacol în golirea vezicii urinare. Nevoia de a urina este mai frecventă, începutul urinării este întârziat, iar urinarea este problematică. Debitul urinei slăbește, iar după urinare, urina se scurge în continuare. Printre alte simptome se regăsește și usturimea și durerea în timpul presiunii prostarei asupra uretrei. Urina stagnată crește riscul de apariție a infecției și a pietrelor în urină. Scurgerea urinei înapoi în rinichi poate afecta semnificativ acest organ.
Ce să facem
Urinați imediat la prima senzație de presiune pentru că altfel problemele se pot agrava, crește și riscul de apariție a infecției.
Investigații
După vârsta de 40 ani totți bărbații ar trebui să se supună următoarelor investigații:- Examinare rectală – în cadrul acestei examinări medicul introduce degetul rect și palpează mărimea, suprafața, denivelarea și nodurile din prostată. Această examinare ar trebui să fie făcută odată pe an.
- Analize de sânge– în acest caz se măsoară nivelul antigenului prostatic (PSA). Valorile crescute indică hipertrofia prostatei, iar valori ridicate se înregistrează în cazul cancerului. Acest test ar trebui repetat odată la 6 luni după vârsta de 50 ani.
- Testul de retenție – în vezica urinară se introduce după urinare un tub și se măsoară volumul urinei rămase acolo.
- Examenul ecografic –cu ajutorul ultrasunetelor de înaltă frecvență putem vedea prostata și organele din îmrejur.
- Cistoscopia – o examinare optică a vezicii urinare cu un aparat special.
Operația
În cazul retenției de urină ( golirea parțială a vezicii urinare) și a altor probleme cronice, prostata se îndepărtează pe cale operatorie. Cea mai frecventă este operația RTUP ( resecție transuretrală a prostatei), când în vezica urinară se introduce un aparat optic (cistoscop) și părțile prostatei se înlătură cu un bisturiu electric subțire cu o buclă de sârmă.La această operație nu poate fi exclusă afectarea nervilor, ce are ca urmare impotența. La aproximativ 60 % din pacienții operați de RTUP se ajunge la ejaculare retrogradă, ceea ce înseamnă că sperma nu ajunge în penis, dar se scurge în vezica urinară. Senzația de ejaculare rămâne la fel, dar apar probleme de fertilitate.
Magnetoterapia ca metodă terapeutică
În cazul prostatei mărite recomandăm utilizarea aparatului
BioTorus LT100. Utilizăm efectul antiinflamator și vindecător al
câmpului magnetic pulsant, iar în cazul durerii se utilizează efectul
analgezic. Zona este mai bine sangvinizată. Se utilizează prin așezarea
pe aplicator, și aplicarea în zona subabdominală.Astfel prevenim sau reducem disconfortul major al acestei afecțiuni - urinările nocturne