joi, 28 august 2014

Uitați unde ați pus și sarea din bucătărie?

De câte ori nu ni se întâmplă să mergem până în bucătărie și să uităm de ce am venit? Sau ne supărăm pe cei apropiați, mai în vârstă, pentru că le spunem ceva și a doua zi uită. În cele mai grave cazuri, cele mai dragi persoane ajung să nu ne mai cunoască. De vină pentru toate acestea, în majoritatea cazurilor este boala Alzheimer. Aceasta este o afecțiune degenerativă a creierului și aparține categoriei de afecțiuni denumite demențe. Odată cu înaintarea în vârstă și creșterea proporției vârstnicilor în rândul populației, apariția acestei afecțiuni crește continuu. Rareori mai afectează și persoanele sub 50 de ani.

Care sunt principalele simptome

Prima este afectată memoria pe termen scurt. Bolnavul nu își poate aminti ce s-a întâmplat în urmă cu 5 minute, dar își amintește foarte bine lucrurile întâmplate cu mulți ani în urmă. Mai apoi se ajunge la o deteriorare ireversibilă a memoriei pe termen lung. Treptat, și de obicei, încet se pierd și capacitățile intelectuale, mentale. Bolnavul nu știe ce zi și ce an este, își pierde orientarea, nu este capabil să gândească și să ia decizii și tragedia culminează când nu cunoaște nici cele mai apropiate persoane. În stadiu avansat al afecțiunii, bolnavul nu conștientizează deficitul intelectual. ”Uită că a uitat.”

Cât durează boala Alzheimer?

Evoluția bolii diferă. În unele cazuri este medie și se poate opri temporar. Suferința pacientului, dar și a celor apropiați poate dura între 4 și 12 ani.

Sunt cunoscute cauzele bolii Alzheimer?

Cauzele nu sunt cunoscute, dar sunt câțiva factori de risc. Se iau în calcul gene anormale, factori de mediu, și o categorie specială de viruși. Unul din factorii de risc este și vârsta. În categoria de vârstă între 40 și 65 ani este afectată o persoană la 1000 de locuitori, în categoria de vârstă între 65-70 ani este afectată o persoană la 50 de locuitori, între 70-80 de ani este afectată o persoană la 20 de locuitori, iar printre cei peste 80 de ani este afectată una din cinci persoane.

Cunoaștem medicament împotriva acestei afecțiuni?

În prezent omenirea nu cunoaște leac, nici măsuri eficiente de precauție care ar împiedica apariția acestei afecțiuni. Deși nu putem trata propriul proces al bolii, putem defini semnele clinice ale bolii, putem descrie debutul, simptomele și prognoza.
Cunoaștem aproximativ metode exacte de evaluare a gradului de agravare a funcției cognitive: memorie, intelect, motivare, etc, funcționale: activități de autoîngrijire și necognitive: depresia, anxietatea, insomnia, halucinații. Este importantă diagnosticarea la timp și excată, de care este legat tratamentul eficient și sigur, care ameliorează și stabilizează într-o mare măsură simptomele bolii, dar nu și cauza.

Care sunt perspectivele de viitor?

O cercetare de câțiva ani asupra bolii Alzheimer și-a adus roadele. De exemplu membri echipei de cercetare din Institutul Neuroimunologiv SAV cercetează principalul component al fibrelor mortale spiralate, care provoacă moartea treptată dar ireversibilă a celulelor nervoase din creier și interconectarea lor. Aceste fibre distrug întreaga componentă informațională și de memorie a creierului. Ușa către o cunoaștere mai adâncă a acestei afecțiuni se deschide din ce în ce mai mult, și aduce speranța pentru milioane de persoane afectate din lume.

De ce terapia laser?

Terapia laser, datorită acțiunii asupra întregului sistem vegetativ, este recomandată ca tratament adjuvant în cazul afecțiunilor degenerative ale sistemului nervos central. Se ameliorează tonusul muscular și circulația în măduva spinării. Este necesară aplicarea  pe termen lung. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu