Imunitatea este capacitatea organismului de a reacționa la antigen ( substanță străină) prin răspuns, acesta
fiind lichidarea. Sistemul imunitar este compus din organe, țesuturi,
celule și molecule care asigură protecția organismului.
Antigenele sunt deci substanțe străine capabile să atragă în organism un răspuns imun - adică producerea de anticorpi.
Medicii definesc sistemul imunitar ca fiind - totalitatea mecanismelor
de apărare, cu care organismul se apără împotriva agenților nocivi
externi, substanțelor și organismelor care intră în corp. Principala
caracteristică a sistemului imunitar este faptul că se poate adapta și
că poate reține și se poate deosebi ”pe sine”, adică nu își atacă
propriile țesuturi.
Existența fiecărui organism este dependentă de rezistența lui față de
agenții nocivi externi, care acționează direct sau indirect asupra lui.
Capacitatea de a rezista în principal împotriva agenților nocivi externi
se exprimă prin măsura imunității pe care omul o poate moșteni, și
atunci vorbim de imunitate naturală( înnăscută), sau o poate dobândi, și
atunci vorbim de imunitate dobândită. Unele persoane au sistemul
imunitar afectat, și astfel acesta le oferă o protecție scăzută
împotriva infecției, față de cum ar trebui.
Alte persoane au sistemul imunitare hipersenzitiv ( foarte sensibil).
Acest lucru înseamnă că reacționează exagerat la anumite substanțe
nedăunătoare, care nu ar provoca o astfel de reacție la persoanele cu un
sistem imunitar cu funcție normală. Această reacție neadecvată a
sistemului imunitar, care în loc să proteje organismul de boli, devine
cauza afecțiunii și este cunoscută ca alergie.
Pătrunderile dese și repetate ale substanțelor nedorite în corp pot fi
provocate de răspunsurile inadecvate ale sistemului imunitar, și dau
naștere diferitelor afecțiuni alergice sau anafilactice și provoacă
șocuri foarte periculoase. Una din caracteristicile primare ale
imunității este de a recunoaște ceea ce este ”al ei”, deci nu acționează
împotriva propriilor țesuturi. La unele persoane această capacitate
este perturbată sau eșuează, astfel luând naștere bolile autoimune.
Multe afecțiuni sunt cauzate de procesele autodistructive și niciun
organ sau sistem al organismului nu este protejat împotriva
îmbolnăvirii.
Cum este posibil ca sistemul imunitar să se mențină să lucreze din plin?
Cheia importantă pentru un sistem imunitar puternic a descoperit-o în
urmă cu 70 de ani ( 1939) dr. Weston A. Price, când a constatat pe mai
multe culturi umane simple în întreaga lume nu au apărut boli precum
tuberculoza, cancerul, caria, artrita. Grupa culturilor acestor oameni a
fost legată de semne comune, consumul de alimente netratate și
activitatea fizică. După mutarea oamenilor din aceste culturi în zone
unde se consumă alimente tratate și alimente rafinate, au apărut
probleme cu apariția infecțiilor și a afecțiunilor degenerative.
Cercetările moderne din prezent, confirmă doar observațiile lui Price.
Multe studii indică dependența funcționalității sistemului imunitar de
nutrienții primiți din alimentație netratată. Alimentația sănătoasă și
stilul de viață sunt pietrele de temelie ale unui sistem imunitar
puternic.
70% din sistemul imunitar se găsește tocmai în tractul digestiv.
Prezența microorganismelor probiotice, a lactobacililor și
bifidobacteriilor, este importantă pentru funcția imunității.
Colonizarea tulpinilor probiotice formează echilibrul toleranței și
imunității față de influența străină. Pentru susținerea imunității se
recomandă produsele probiotice, cu un număr de 3- 4 bilioane de bacterii
într-o doză de un gram, de câteva ori pe săptămână, sau chiar zilnic.
În scopuri terapeutice se recomandă 1 gram de probiotice de câteva ori
pe zi. Probioticele se utilizează pentru recolonizarea microflorei
intestinale și pentru reglarea imunității după tratamentul cu
antibiotice. Din sursele alimentare de probiotice cele mai eficiente
sunt brânza nepasteurizată, iaurturi nepreparate termic, lapte bătut,
brânzeturi maturate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu