joi, 7 iulie 2016

ORINRO: Întărește-ți sistemul imunitar

 

     Imunitatea este capacitatea organismului de a reacționa la antigen ( substanță străină) prin răspuns, acesta fiind lichidarea. Sistemul imunitar este compus din organe, țesuturi, celule și molecule care asigură protecția organismului.
Antigenele sunt deci substanțe străine capabile să atragă în organism un răspuns imun - adică producerea de anticorpi. 
    Medicii definesc sistemul imunitar ca fiind - totalitatea mecanismelor de apărare, cu care organismul se apără împotriva agenților nocivi externi, substanțelor și organismelor care intră în corp. Principala caracteristică a sistemului imunitar este faptul că se poate adapta și că poate reține și se poate deosebi ”pe sine”, adică nu își atacă propriile țesuturi. 
    Existența fiecărui organism este dependentă de rezistența lui față de agenții nocivi externi, care acționează direct sau indirect asupra lui. Capacitatea de a rezista în principal împotriva agenților nocivi externi se exprimă prin măsura imunității pe care omul o poate moșteni, și atunci vorbim de imunitate naturală( înnăscută), sau o poate dobândi, și atunci vorbim de imunitate dobândită. Unele persoane au sistemul imunitar afectat, și astfel acesta le oferă o protecție scăzută împotriva infecției, față de cum ar trebui.
    Alte persoane au sistemul imunitare hipersenzitiv ( foarte sensibil). Acest lucru înseamnă că reacționează exagerat la anumite substanțe nedăunătoare, care nu ar provoca o astfel de reacție la persoanele cu un sistem imunitar cu funcție normală. Această reacție neadecvată a sistemului imunitar, care în loc să proteje organismul de boli, devine cauza afecțiunii și este cunoscută ca alergie.
Pătrunderile dese și repetate ale substanțelor nedorite în corp pot fi provocate de răspunsurile inadecvate ale sistemului imunitar, și dau naștere diferitelor afecțiuni alergice sau anafilactice și provoacă șocuri foarte periculoase. Una din caracteristicile primare ale imunității este de a recunoaște ceea ce este ”al ei”, deci nu acționează împotriva propriilor țesuturi. La unele persoane această capacitate este perturbată sau eșuează, astfel luând naștere bolile autoimune. Multe afecțiuni sunt cauzate de procesele autodistructive și niciun organ sau sistem al organismului nu este protejat împotriva îmbolnăvirii. 


Cum este posibil ca sistemul imunitar să se mențină să lucreze din plin? 
    Cheia importantă pentru un sistem imunitar puternic  a descoperit-o în urmă cu 70 de ani ( 1939) dr. Weston A. Price, când a constatat pe mai multe culturi umane simple în întreaga lume nu au apărut boli precum tuberculoza, cancerul, caria, artrita. Grupa culturilor acestor oameni a fost legată de semne comune, consumul de alimente netratate și activitatea fizică.  După mutarea oamenilor din aceste culturi în zone unde se consumă alimente tratate și alimente rafinate, au apărut probleme cu apariția infecțiilor și a afecțiunilor degenerative.
Cercetările moderne din prezent, confirmă doar observațiile lui Price. Multe studii indică dependența funcționalității sistemului imunitar de nutrienții primiți din alimentație netratată. Alimentația sănătoasă și stilul de viață sunt pietrele de temelie ale unui sistem imunitar puternic.
70% din sistemul imunitar se găsește tocmai în tractul digestiv. Prezența microorganismelor probiotice, a lactobacililor și bifidobacteriilor, este importantă pentru funcția imunității. Colonizarea tulpinilor probiotice formează echilibrul toleranței și imunității față de influența străină. Pentru susținerea imunității se recomandă produsele probiotice, cu un număr de 3- 4 bilioane de bacterii într-o doză de un gram, de câteva ori pe săptămână, sau chiar zilnic. În scopuri terapeutice se recomandă 1 gram de probiotice de câteva ori pe zi. Probioticele se utilizează pentru recolonizarea microflorei intestinale și pentru reglarea imunității după tratamentul cu antibiotice. Din sursele alimentare de probiotice cele mai eficiente sunt brânza nepasteurizată, iaurturi nepreparate termic, lapte bătut, brânzeturi maturate.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu