Tensiunea arterială mare este o afecțiune cu care se confruntă foarte multe persoane, în special vârstnicii. I se mai spune ”ucigașul tăcut” deoarece nu este întotdeauna ușor de depistat, prezentând rareori simtome de îngrijorare.
Potrivit specialiștilor, valoarea normală a tensiunii arteriale este mai mică de 120/80 mmHg (milimetri coloană de mercur). În momentul în care tensiunea arterială depășește 140/90 mmHg, fluxul sangvin exercită o presiune ridicată, punând astfel în pericolțesuturile sensibile și deteriorând vasele de sânge, diagnosticul fiind de hipertensiune arterială.
Cauzele hipertensiunii arteriale
În majoritatea cazurilor nu există o cauză bine definită, aceasta fiind denumită și HTA primară. În alte situații, afecțiunile renale (insuficiență renală, cancer renal ) sau cardiace (boala valvulară aortica, ateroscleroză, îngustarea aortei) pot fi de vină pentru instalarea tensiunii arteriale, având denumirea de HTA secundară. Cauze posibile:
- Consumul excessive de alcool
- Leziuni cerebrale
- Colesterol crescut
- Stres
- Febră
- Sarcină
Factori de risc în apariția hipertensiunii
Există foarte mulți factori care pot contribui la creșterea riscului de hipertensiune arterială, unii care pot fi modificați, cum ar fi stilul de viață, iar alții care nu pot fi influențați. Din cea de-a doua categorie fac parte:
- vârsta și sexul (femeile peste 65 de ani sunt mai susceptibile de a suferi de HTA, în timp ce bărbații sub 45 de ani sunt expuși unui risc mai crescut de a avea hipertensiunea arterială)
- Istoricul medical ( dacă părinții sau frații suferă de HTA, e foarte probabil să ai și tu această problemă)
Factori de risc ce pot fi modoficați
- Obezitatea
- Sedentarismul
- Regional alimentar
- Fumatul
- Stresul
- Apneea de somn
- Consumul excessive de alcool
Simptomele hipertensiunii arteriale
Tensiunea arterială mare poate afecta în timp organele vitale precum rinichii, inima sau creierul, având consecințe devastatoare pentru organism. Atunci când valorile arteriale sunt extrem de mari, pot apărea simtome precum:
- Ameteala
- Stări de confuzie
- Vărsături
- Dureri de cap
- Sângerări nazale
- Vedere încețoșată
Categorii de hipertensiune arterială:
- Prehipertensiune: 120/80 mmHg
- Hipertensiune arterială stadiul I: 140/90 mmHg
- Hipertensiune arterială stadiul II: 160/110 mmHg
- Criză hipertensivă: 180/110 mmHg
Analizele recomandate de medic pentru ați afla diagnosticul:
- Măsurarea periodică a tensiunii arteriale
- Teste de sânge sau urină
- Teste care urmăresc nivelul colesterolului
- Electrocardiograma sau radiografie pulmonară
Când este o urgență medicală
În momentul în care valorile tensiunii arteriale sunt mai mari 160/110 mm/Hg și simți unul sai mai multe simtome de mai jos, solicită ajutor medical de urgență:
- Ritm cardiac accelerat
- Letargie, confuzie, halucinații, iluzii și pierderea cunoștinței
- Amețeală și vorbire neclară
- Dureri în pipt, palpitații și senzație de constricție sau presiune toracică
- Sângerare nazală
- Amorțeală sau paralizie pe o parte a corpului
Metode de prevenție și tratament:
Adoptă o dietă cu conținut redus de sare, practică zilnic exerciții fizice,evită consumul excesiv de alcool, renunță la fumat și evită, pe cât posibil, stresul.
Una din soluții în prevenire sau ajutor în anumite afecțiuni cardio- vasculare și cerebro- vasculare, este un dispozitiv medical, laserul BIOquant® NS. Este un dispozitiv medical dezvoltat pe baza unui aparat deja certificat, care este utilizat în prezent de mai mult de 25 000 persoane din diferite țări ale Europei.
BIOquant® NS este un dispozitiv destinat tratării sângelui cu lumină laser, în cadrul instituțiilor medicale, precum și la domiciliul pacienților. De asemenea, puteți utiliza aparatul BIOquant® NS, și pentru regenerarea și vindecarea țesuturilor, prin acționarea directă asupra țesutului cu lumină infraroșie.
Majoritatea persoanelor care adoptă un stil de viață sănătos, respectând sfaturile de mai sus, reușesc să prevină hipertensiunea arterială.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu