vineri, 29 aprilie 2016

Cât de periculosă este vopseaua de ouă și cât timp poți să ții ouăle la frigider.





În trecut gospodinele pregăteau ouăle de Paște cu ceară și vopsea din plante, încondeindu-le cu semne ce reprezentau tradiția zonei.
Astăzi se pare că au uitat de metodele tradiționale, acestea lăsându-se fascinante de gama variată de coloranţi apăruţi în magazine și de ușurința procesului de creație.
Un aspect pe care foarte multe persoane nu îl iau în considerare îl reprezintă ingredientele folosite în fabricarea acestor vopsele.

Tradiţia spune că atunci când Iisus a fost bătut cu pietre, când acestea l-au atins, s-au transformat în ouă roşii. O altă variantă spune că Sfânta Fecioară Maria, venind să-şi vadă Fiul răstignit, a adus câteva ouă într-un coş, care s-au însângerat stând sub cruce.

Ce conţin vopselele de ouă?
Ingredientele din care sunt obţinute vopselele de pe piaţă nu pot fi considerate cele mai sănătoase. Tartrazina sau E 102 este un colorant ce poate fi găsit în majoritatea acestor produse. Acest colorant poate cauza, mai ales persoanelor alergice la aspirină şi la fructele de pădure, anxietate, migrene, depresie clinică, tulburări de vedere, stări de slăbiciune, tulburări de somn.
Un alt ingredient întâlnit în componenţa acestor vopsele este benzoatul de sodiu sau E 211. Acesta este o substanţă des folosită şi în alte produse alimentare deşi considerat cancerigen şi interzis în SUA. E 211 poate chiar să distrugă în totalitate ADN-ul din mitocondrii, ceea ce conduce la îmbătrânirea precoce a celulelor, la apariţia bolii Parkinson şi a unei serii de alte afecţiuni neurologice. Tot benzoatul de sodiu este incriminat pentru hiperactivitatea şi deficitul de atenţie la copii. Metabisulfitul de sodiu sau E 223 este un important factor alergen, poate induce sindromul hiperactivităţii şi atenţiei deficitare, iar în contact cu apa degajă dioxid de sulf (SO2), un gaz urât mirositor care poate induce tulburări respiratorii.
Pentru a se obţine culoare roşie a ouălor producătorii folosesc ca şi ingredient azorubina. Aceasta mai poate fi găsită pe ambalajele alimentelor şi sub denumirea de carmoizină, azorubină S, roşu alimentar 3 şi E122. Ca şi ceilalţi coloranţi alimentari obţinuţi prin sinteză din produse petroliere şi azorubina produce reacţii alergice persoanelor ce sunt sensibile la aspirină şi agravează astmul. Alte reacţii adverse pot fi erupţii cutanate, edem, cancer al vezicii urinare. Alimentele ce conţin azorubină nu sunt recomandate copiilor pentru că aceasta produce sindromul hiperactivităţii şi lipsei de concentrare.
Nu este indicat să le păstrăm mai mult de 5-7 zile, asta cu condiția să le țineți în frigider. Mai mult, copiilor și femeilor însărcinate sau care alăptează li se recomandă consumul oualor  fierte doar în primele 2-3 zile.


Echipa ORINRO vă recomandă reșeta tradițională, iar dacă vi se pare un procedeu complicat, încercați coloranții naturali: cojile de ceapă, morcovii, varza roșie sau sfecla roșie.
Vă dorim un paște fericit alături de familie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu