joi, 27 octombrie 2016

ORINRO : Aritmia – când inima nu bate în ritm normal


     
Anumite tipuri de aritmie cardiacă nu sunt dăunătoare, altele apar încet, în decurs de câteva luni, chiar și ani, și cresc riscul apariției atacului cerbral sau infarctului. Altele apar brusc, și provoacă moartea subită. Cel mai cunoscut exemplu este fibrilația ventriculară, care provoacă contracția neregulată a  vetriculelor, în locul unei contracții regulate. Dacă în câteva minute nu se aplică masaj cardiac, urmează inevitabil decesul.

     La unele tipuri de aritmie se simte durere în zona pieptului, asemănător anginei pectorale. Este provocată de faptul că inima nu reușește să pompeze suficient sânge oxigenat pentru propria necesitate. Insuficiența sângelui oxigenat în creier poate da naștere oboselii, senzației de leșin și amețeală.

Ce să facem?
     Dacă înregistrați schimbare a ritmului cardiac obișnuit ( puls) sau durere în piept, aveți senzația de leșin sau aveți alte simptome, sunați repede la salvare. (112). Pulsul foarte rapid poate fi redus prin masarea pielii de deasupra arterei carotide, pe care o puteți găsi pe partea din față a gâtului. 

    O altă posibilitate este așa-numita manevră Valsalva, strângeți-vă de nas, închideți gura, și cu putere încercați să  expirați aer împotriva închiderii, pentru a crește presiunea din plămâni. Nu vă speriați dacă vi se înfundă urechile.

    Dacă sunteți diagnosticat cu aritmie cardiacă, procedați conform indicațiilor medicului. Respectați măsurile de precauție. Dacă constatați orice fel de schimbare față de starea obișnuită, sau înregistrați simptomele periculose menționate mai sus, sunați imediat salvarea. Sunați la salvare și atunci când deveniți martorul unui leșin. Dacă constatați oprirea circulației sanguine, începeți repede resuscitarea ( prin respirație artificială și masaj cardiac) și nu așteptați până la sosirea medicului.

Simptome
- palpitații, senzația că inima a sărit peste unele contracții, și alte percepții neplăcute ale pulsului
- durere în piept și dificultăți de respirație
- oboseală, senzație de leșin, greață, eventual și amețeală

Categorii de risc
Fiecare simte din când în când contracții neregulate ale inimii. De regulă nu este ceva grav, dar pe de altă parte mulți oameni mor de probleme grave ale sistemului care asigură contracțiile regulate ale inimii. Cea mau frecventă cauză este boala ischemică a inimii. Riscul crește odată cu înaintarea în vârstă, printre alți factori regăsim tensiunea arterială ridicată, tulburări congenitale ale sistemului circulator, care asigură apariția și răspândirea semnalelor electrice în inimă.


În cazul aritmiei cardiace recomandăm utilizarea aparatului laser BIOquant, care influențează polarizarea globulelor roșii. Astfel sângele reușește să lege mai bine oxigenul, se îmbunătățește permeabilitatea membranelor celulare, ca urmare țesutul se aprovizionează mai bine cu oxigen, bineînțeles că și mușchiul cardiac. Rezultatul este o armonizare de ansamblu a activității inimii. La boala ischemică baza este o bună sangvinizare a mușchiului cardiac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu