vineri, 6 mai 2016

Alimentație și tratament în cazul colesterolului.



 
     
     S-ar putea să fiți surprinși, dar prezența colesterolului în limite normale, nu este un lucru rău. Însă, atunci când colesterolul este mărit, poate fi un ucigaș tăcut. Blochează arterele, duce la ateroscleroză și există riscul de infarct sau atac cerebral.
     Colesterolul este o substanță grasă care produce un înveliș protector pentru toate celulele din corp.  Contribuie la formarea pereților celulelor, a unor hormoni, precum și la asigurarea de energie necesară corpului. În concluzie, pentru ca organismul nostru să funcționeze bine avem nevoie de el.
     Dar, nivelul crescut al colesterolului în sânge se numește hipercolesterolemie. Fiind în exces se depune în pereții vaselor de sânge care hrănesc inima, creierul, precum și alte organe . Se formează niște sedimente dure, care scad elasticitatea vaselor, acestea devenind îngroșate și rigide. Acest proces se numește ateroscleroză și determină îngustarea vaselor de sânge, cu îngreunarea circulației sanguine. Dacă un cheag de sânge se formează în interiorul sau pe suprafața plăcii de aterom, artera se blochează și apare infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. 

    Colesterolul are două surse de proviniență, 75 % din ficat, în special din grăsimile alimentare și 25% provine direct de la alimente.
Pentru a putea să circule prin sânge, colesterolul are novoie de ajutorul de proteine, de care se leagă. Aceste combinații se numesc lipoproteine. Cele mai importante sunt:
    LDL colesterolul rau, transportă colesterolul de la ficat la celulele care au nevoie de el. Când este în exces, se depune în pereții vaselor de sânge și duce la ateroscleroză.
Cu cât nivelele de LDL colesterol și trigliceride sunt mai mari, cu atât riscul de boală cardiacă este mai mare!
   HDL colesterolul este colectorul bun. El aduce înapoi la ficat colesterolul în exces, de care celulele nu mai au nevoie.
Cu cât nivelul de HDL colesterol este mai mic, cu atât riscul de boală cardiacă este mai mare!
    Măsurarea colesterolului se face printr-un test după o perioadă de 12 ore în care nu se mănâncă, nu se bea lichide și nu se iau medicamente. Prin acest test obținem informații despre valorile lipidelor din sânge: colesterolul total, HDL (colesterolul bun), LDL (colesterolul rău),  și trigliceridele. Este bine să respectați recomandările pentru testare, doar așa putem obține un rezultat al analizelor corect.
    Valorile exacte le depistează doar medicul în analizele de sânge. La un adult sănătos valoarea colesterolului LDL ar trebui să fie până în 3,0 mmol/l. Femeile înainte de menopauză au de obicei nivelul colesterolului mai scăzut decât bărbații, pentru că estrogenul lor împiedică depunerea grăsimilor. Dacă nivelul hormonilor din corp scade natural, începe menopauza și colesterolul începe să devină o amenințare și pentru femei.

    Pentru a evita riscul unui colesterol crescut, noi vă recomandăm modificarea stilului de viată, acesta fiind cel mai important pas, și de multe ori, este suficient pentru a preveni creșterea colesterolului în sânge. Evitați fumatul, mancați sănătos deoarece aproximativ un sfert din cantitatea totală de colesterol din sânge provine din alimentație.
Evitați semnificativ alimentele prăjite. Evitați consumul de alcool. Din când în când puteți servi două sute de grame de vin, sau o bere, uitați însă de tărie.
    Faceți sport măcar de trei ori pe săptămână. Ideale sunt activitățile aerobe, de la mersul rapid la alergat până la aerobic. Efortul în timpul exercițiilor nu poate să fie mare, importantă e rezistența. Ar trebui să faceți sport minim 30 de minute. Prin mișcare veți lupta în același timp și împotriva stress-ului. Nu ar trebui să delăsați principiile stilului sănătos de viață nici după ce vi se reglează nivelul colesterolului. Dacă vă întoarceți la cașcavalul pane sau la cârnați, peste câteva luni veți lupta din nou cu colesterolul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu