marți, 10 mai 2016

ORINRO: Exerciții fizice pentru bolnavii de diabet zaharat




ORINRO: Mișcarea înseamnă viață, sportul înseamnă sănătate!

Mișcarea este importantă pentru renumitele sale efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, pentru contribuția la creșterea forței și a flexibilității.
Însă, exercițiile fizice sunt cruciale pentru bolnavii de diabet zaharat. Combinația dintre dietă, exercițiile fizice și tratament poate ajuta la controlul greutății, dar și la nivelului de zahăr în sânge.

Activitatea fizică are un rol important pentru gestionarea diabetului zaharat:
-         - înbunătățește modul în care corpul utilizează insulina
-         - ajută la arderea grăsimii corporale ân exces
-         - contribuie la dezvoltarea forței musculare
-         - crește densitatea și puterea oaselor
-         - scade tensiunea arterialș
-         - înbunătățește ciculaația sângelui și reduce riscul apariției bolilor de inimă
-         - protejează împotriva bolilor cardiovasculare prin scăderea nivelului de colesterol rău
-         - diminuiază stresul, încurajează relaxarea și contribuie la ameliorarea stării de anxietate

Exerciții de forță
Specialiștii recomandă exercițiile de forță menționând că au un rol foarte important în menținerea controlului diabetului zaharat, ajutând în același timp la construcția masei musculare și la pierderea țesutului adipos din organism.
În urma studiilor, s-a constatat că persoanele care fac exerciții de forță au un nivel mai înalt de încredere și depresia este mai puțin întâlnită în cazul lor.Această activitate fizică, exercitată de 2-3 ori pe săptămână, ajută la consolidarea oaselor și mușchilor. Atunci când sunt solicitați, mușchii ard calorii chiar și după încetarea exercițiilor fizice, în stare de repaus. Exercițiile de forță pe care le puteți face sunt : antrenamentele la sală cu greutăți, benzi elastice sau tuburi din materiale plastice, ridicarea de greutăți la domiciliu, gimnastică ritmică.


Exerciții pentru marirea flexibității 
Exercițiile pentru creșterea flexibilității sau stretchingul ajută la menținerea flexibilității articulațiilor și scade probabilitatea apariției unui prejudiciu în timpul altor activități fizice. Stretchingul ușor, exercitat 5-10 minute, ajută organismul să se încălzească și-l pregătește pentru exerciții aerobice, cum ar fi mersul pe jos sau înotul. Flexibilitatea dumneavoastră se poate îmbunătăți prin: alegerea de cursuri de aerobic sau fitness care includ și stretching, exerciții specifice de stretching pe care le puteți face înainte de orice altă activitate fizică, exerciții de yoga sau pilates.



Aerobic
Exercițiile aerobice ajută la scăderea riscului declanșării diabetului de tip 2 și contribuie la o mai bună gestionare a nivelurilor de zahăr din sânge.
Pe lângă beneficiile pe care le poate oferi sănătății, exercițiile fizice sunt plăcute și îmbunătățesc starea de spirit. Este dificil să vă simțiți stresați atunci când faceți plimbări în ritm alert sau când înotați într-o piscină. În plus, exercițiile aerobice contribuie și la consolidarea masei musculare.
Pentru persoanele care nu sunt de obicei active, sunt suficiente pentru început 5-10 minute pe zi de aerobic, urmând ca durata ședințelor să crească cu câteva minute în fiecare săptămână, până la 30 de minute pe zi, timp de 5 zile pe săptămana. Iată câteva exemple de activități aerobice: mers pe jos în ritm vioi, dans aerobic,înot, patinaj pe gheață sau pe role, tenis, ciclism, utilizarea bicicletei sau bandei staționare, fitness de tip aerobic.

 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu