“Reginele
fructelor”, cum sunt numite în țările asiatice, căpșunile, sunt
bogate în substanțe nutritive, care au un rol de a menține buna funcționare a
organismului și de a preveni diferite afecțiuni.
Există peste 600 de
soiuri și se deosebesc prin gust, mărime și textură, cel mai mare producător de
căpșuni fiind California, unde se produc anual circa două miliarde de tone de
căpșuni.
Beneficiile
căpșunelor:
-
Întăresc sistemul comunitar
Căpșunile
conțin o cantitate mare de vitamina C, E, B1, B2, B6, K, PP, antioxidanți
(fenoli-antocianine și elagitanine) și acid folic (indispensabil pentru femeile
gravide, deoarece contribuie la dezvoltarea fătului). De asemenea, căpșunile
conțin fier, calciu și magneziu, dar și fibre, care ușurează procesul de
digestie. Grație acestei compoziții, ajută la menținerea integrității
tesuturilor, a unghiilor și părului, dar și a sănătății pielii. O porție de
căpșuni conține 51.5 mg de vitamina C, adică 50% din necesarul zilnic, vitamină
care este cunoscută pentru proprietățile de stimulare a imunității
organismului, fiind în același timp un antioxidant eficient.
-
Ajută la menținerea unei vederi
sănătoase
Proprietățile
antioxidante ale căpșunilor previn apariția cataractei, iar compoziția mare de
vitamine protejează împotriva radiațiilor solare și îmbunătățește corneea și
retina. Potrivit unui studiu, vitamina C în doze exagerate ar putea crește riscul
dezvoltării cataractei în cazul femeilor de peste 65 de ani, dar numai dacă
sunt preluate din suplimente și nu din fructe sau legume.
-
Luptă împotriva cancerului
Căpșunile
conțin antioxidanții luteină și zeaxantină și acid elagic, o fitochimicală
foarte benefică. Ele având capacitatea de a înceteni răspândirea celulelor
canceroase și de a preveni dezvoltarea rănilor precanceroase pe esofag, este
concluzia unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din
Ohio, SUA.
-
Întârzie apariția ridurilor
Vitamina
C găsită în căpșuni produce colagen, benefic pentru păstrarea elasticității
pielii. Iar conform cercetărilor, acidul elagic previne distrugerea colagenului
și inflamarea pielii, acestea fiind principalele cauze ale apariției ridurilor.
-
Scad nivelul de colesterol
Antioxidanții
luteină, zeaxantină și acid elagic din căpșuni împiedică efectele
lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea unei plăci la nivelul
arterilor. Consumul căpșunelor reduce lipidele din sânge, care, în cantități
mari, se pot depune pe pereții arterelor.
-
Reduc inflamațiile
Căpșunele
au proprietatea de a micșora inflamațiile articulațiilor, care ar putea provoca
artrită. De asemena, conform unui studiu realizat de Harvard School of Public
Health, femeile care mănâncă 16 căpșuni pe săptămână sunt cu 14 % mai puțin
predispuse să aibă un nivel crescut al proteinei C reactive (CRP).
-
Mențin o valoare normală a presiunii
sângelui
O
porție de căpșuni conține 134mg de potasiu și ajută la menținera presiunii
sângelui la nivel normal, acționând ca un amortizor împotriva efectelor
negative ale sodiului. Astfel, reducând lipoproteinele LDL, inflamația și
presiuea sângelui, căpșunile sunt considerate cele mai bune fructe pentru
sănătatea inimii.
-
Sporesc numarul de fibre
Căpșunele
conțin 2g de fibre pe porție, esențiale pentru o digestie sănătoasă. Absența lor
poate conduce la diverticulită, care se manifestă la 50% dintre persoanele
peste 60 de ani. De asemenea, căpșunile consumate cu moderație luptă împotriva
diabetului zaharat de tip 2.
-
Țin greutatea sub control
Căpșunile
au un conținut redus de sodiu, zahăr și calorii (în jur de 28 kCal pe porție).
Căpșunile
conțin zaharuri naturale, dar care nu depășesc 4g pe porție, în timp ce totalul
conținutului de carbohidrați este echivalent cu mai puțin de o jumătate de
felie de pâine. Triplați-vă porția și veți avea o gustare cu mai puțin de 100
de calorii – și cu mult mai sănătoasă decât snack-urile cu același număr de
calorii.
-
Sunt sănătoase în perioada prenatală
Acidul
folic este recomandat femeilor însărcinate sau celor care își doresc po
sarcină, căpșunile conținând 21 mg pe porție. Acest tip de vitamină B ajută
fătul să-și dezvolte craniul și măduva spinării.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu