miercuri, 18 mai 2016

ORINRO: Beneficiile consumului de căpșuni



    

 “Reginele fructelor”, cum sunt numite în țările asiatice, căpșunile, sunt bogate în substanțe nutritive, care au un rol de a menține buna funcționare a organismului și de a preveni diferite afecțiuni.
Există peste 600 de soiuri și se deosebesc prin gust, mărime și textură, cel mai mare producător de căpșuni fiind California, unde se produc anual circa două miliarde de tone de căpșuni.

     Beneficiile căpșunelor:
-     
              Întăresc sistemul comunitar
Căpșunile conțin o cantitate mare de vitamina C, E, B1, B2, B6, K, PP, antioxidanți (fenoli-antocianine și elagitanine) și acid folic (indispensabil pentru femeile gravide, deoarece contribuie la dezvoltarea fătului). De asemenea, căpșunile conțin fier, calciu și magneziu, dar și fibre, care ușurează procesul de digestie. Grație acestei compoziții, ajută la menținerea integrității tesuturilor, a unghiilor și părului, dar și a sănătății pielii. O porție de căpșuni conține 51.5 mg de vitamina C, adică 50% din necesarul zilnic, vitamină care este cunoscută pentru proprietățile de stimulare a imunității organismului, fiind în același timp un antioxidant eficient.

-         Ajută la menținerea unei vederi sănătoase
Proprietățile antioxidante ale căpșunilor previn apariția cataractei, iar compoziția mare de vitamine protejează împotriva radiațiilor solare și îmbunătățește corneea și retina. Potrivit unui studiu, vitamina C în doze exagerate ar putea crește riscul dezvoltării cataractei în cazul femeilor de peste 65 de ani, dar numai dacă sunt preluate din suplimente și nu din fructe sau legume.
-         Luptă împotriva cancerului
Căpșunile conțin antioxidanții luteină și zeaxantină și acid elagic, o fitochimicală foarte benefică. Ele având capacitatea de a înceteni răspândirea celulelor canceroase și de a preveni dezvoltarea rănilor precanceroase pe esofag, este concluzia unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Ohio, SUA.
-         Întârzie apariția ridurilor
Vitamina C găsită în căpșuni produce colagen, benefic pentru păstrarea elasticității pielii. Iar conform cercetărilor, acidul elagic previne distrugerea colagenului și inflamarea pielii, acestea fiind principalele cauze ale apariției ridurilor.
-         Scad nivelul de colesterol
Antioxidanții luteină, zeaxantină și acid elagic din căpșuni împiedică efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea unei plăci la nivelul arterilor. Consumul căpșunelor reduce lipidele din sânge, care, în cantități mari, se pot depune pe pereții arterelor.
-         Reduc inflamațiile
Căpșunele au proprietatea de a micșora inflamațiile articulațiilor, care ar putea provoca artrită. De asemena, conform unui studiu realizat de Harvard School of Public Health, femeile care mănâncă 16 căpșuni pe săptămână sunt cu 14 % mai puțin predispuse să aibă un nivel crescut al proteinei C reactive (CRP).
-         Mențin o valoare normală a presiunii sângelui
O porție de căpșuni conține 134mg de potasiu și ajută la menținera presiunii sângelui la nivel normal, acționând ca un amortizor împotriva efectelor negative ale sodiului. Astfel, reducând lipoproteinele LDL, inflamația și presiuea sângelui, căpșunile sunt considerate cele mai bune fructe pentru sănătatea inimii.
-           Sporesc numarul de fibre
Căpșunele conțin 2g de fibre pe porție, esențiale pentru o digestie sănătoasă. Absența lor poate conduce la diverticulită, care se manifestă la 50% dintre persoanele peste 60 de ani. De asemenea, căpșunile consumate cu moderație luptă împotriva diabetului zaharat de tip 2.
-         Țin greutatea sub control
Căpșunile au un conținut redus de sodiu, zahăr și calorii (în jur de 28 kCal pe porție).
Căpșunile conțin zaharuri naturale, dar care nu depășesc 4g pe porție, în timp ce totalul conținutului de carbohidrați este echivalent cu mai puțin de o jumătate de felie de pâine. Triplați-vă porția și veți avea o gustare cu mai puțin de 100 de calorii – și cu mult mai sănătoasă decât snack-urile cu același număr de calorii.
-         Sunt sănătoase în perioada prenatală
Acidul folic este recomandat femeilor însărcinate sau celor care își doresc po sarcină, căpșunile conținând 21 mg pe porție. Acest tip de vitamină B ajută fătul să-și dezvolte craniul și măduva spinării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu