vineri, 13 mai 2016

ORINRO: Un stil de viață sănătos pentru cardiaci!





  

     Bolile cardiovasculare afectează inima și vasele de sânge, cele mai întâlnite fiind hipertensiunea arterială și cardiopatia ischemică. Aceasta din urmă se poate manifesta sub forma infarctului miocardic (atac de cord), al anginei pictorale ( dureri în piept) sau ca aritmii (bătăi neregulate ale inimii). În articolul care urmează vom vorbi depre regimul pe care trebuie să-l respecte un cardiac.

     Pentru a scade valorile tensiunii arteriale, pacientul trebuie să urmeze un tratament pentru tensiune și să renunțe: la fumat, alcool, să slăbească, să limiteze consumul de sare și să fie activ. Este bine ca pacientul să nu întrerupă tratamentul chiar dacă valorile tensiunii au ajuns la normal.
     Activitatea fizică este recomandată majorității persoanelor care suferă de boli de inimă, aceasta trebuie să facă parte din tratament. Desigur, este indicat consulatarea medicului înainte de a începe programul de activitate fizică, pentru a determina nivelul de activitate fizică permisă. Scăderea colesterolului din sânge se poate face prin reducerea alimentelor bogate în grăsimi, dieta va conduce la scăderea cantității de colesterol din sânge.
     Studiile au demonstrate în ultimii ani că tratamentele care scad colesterolul pot să împiedice atacurile de inimă și să scadă riscul de mortalitate pentru bolnavii cu risc mare. Este bine ca pacinții cardiaci să urmeze un tratament care să reducă colesterolul.
     Studiile științifice au mai demonstrat faptul că consumul a 1-2 pahare de vin roșu pe zi reduce riscul cardiovascular. Vinul roșu conține o substanță numită resveratrol care protejează vasele de sânge, scade colesterolul în sânge, are efecte anti-diabetice și de reducere a obezității. Însă, vinul roșu nu este însă un "medicament" și nu poate înlocui recomandările de schimbare a stilului de viață sau tratamentul pe care îl urmați. Consumul în exces de vin roșu nu aduce beneficii suplimentare întrucât crește cantitatea de alcool îngerat.

     Semnele unui infarct miocardic pot fi:
-         - durere în mijlocul pieptului cu caracter de gheară, apăsare sau constricție, ce durează mai mult de un sfert de oră;

-        -   durerea din piept se poate extinde de-a lungul unui braț până spre degetul mic, spre gât și mandibulă, spre spate sau spre stomac;

-        -    sufocare sau lipsă de aer, apărută înainte sau odată cu durerea;

-        -  alte simtome precum greață, vărsături, amețeli, transpirații reci;

- Infarctul miocardic este o afecține gravă 
ce poate evolua către deces sau invaliditate permanent. În cazul în care suspectați apariția acestei afecțiuni trebuie solicitat ajutor medical specializat de urgență apelând 112.
    Riscul de infarct nu este același la bărbați și la femei. Bărbații au un risc mai mare.
Un studiu arată că în anii 2000, media a fost de 220 000 cazuri la bărbați cu vârsta cuprinsă între 25-74 de ani, cu 90 de cazuri noi pe zi; la femei a fost o medie de 39 000 cazuri pe an.  Unul din cele mai importante motive pentru care se face acest dezechilibru este efectul protectiv al hormonilor femenini-estrogenii-asupra inimii în vasele de sânge. Riscul cardiovascular al femeilor până la menopauză este mai mic decât al bărbaților, dar după menopauză crește simțitor. Diabetul la femei anulează efectul protectiv al hormonilor, iar în acest caz, riscul la femeile cu diabet se apropie de riscul bărbaților fără diabet.
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu